Ložnice biohackera - tipy, jak optimalizovat ložnici pro lepší spánek, o kterých jste možná ještě neslyšeli


biohacking tipy pro lepší imunitu

Kvalitní spánek je důležitý. Nejen pro odpočinek a regeneraci, ale i pro psychickou pohodu. Ovlivňuje všechny procesy v těle a spaním trávíme až třetinu života. I tak se ale stává, že mu nevěnujeme dost pozornosti. Paradox, že? Velkou výhodou je, že u spánku platí všeobecná pravidla u většiny populace. Jestli chcete na svojí spánkové rutině zapracovat a zlepšit kvalitu spánku, máme pro vás tipy, jak upravit ložnici, abyste se ráno probouzeli plní energie.


Postel a lůžkoviny

Začneme od základů. Pro kvalitní spánek potřebujete kvalitní matraci. Skvělou volbou je matrace z přírodních materiálů, jako vlna, bavlna, konopí nebo přírodní kaučuk. Přírody se držte, i pokud jde o výběr povlečení. Dobře zvolené materiály podpoří správnou termoregulaci, takže třeba bavlna, hedvábí nebo len. Už jste slyšeli o grounding podložce? Pomáhá se stresem, únavou a třeba i bolavými svaly. Obsahuje stříbrná vlákna, která napomáhají správnému uzemnění. Mezi polštáři jasně vedou ty z paměťové pěny.


TIP : Pokud chcete kvalitnější spánek, vyzkoušejte zátěžovou přikrývku. Jde o deku, která obsahuje malé skleněné kuličky. Ty jsou rovnoměrně rozložené skrze celou její plochu, takže vyvinou příjemný tlak. Tlaková stimulace má antistresový a relaxační účinek. A tak trochu simuluje bezpečné objetí. Může podpořit rychlejší usínání. Ideální váha zátěžové přikrývky je pak 10 - 15 % vaší hmotnosti.


Světlo a tma

K dobrému spánku patří pořádná tma. Docílíte jí kvalitními zatemňovací závěsy. Podobně poslouží i maska na oči (přidat proklik na produkt?). Ty se hodí hlavně na cesty a přespání mimo vaši oázu spánku. Kromě tmy spánek ovlivňuje i světlo, kterému se vystavujeme, než jdeme spát. Ano, řeč je o modrém světle z monitorů a žárovek. Nejsnadnějším řešením je nasazení oranžových nebo červených brýlí (odkaz na produkt) na blokaci modrého světla. Kdy sáhnout po takových brýlích? Zhruba 2 až 3 hodiny před spaním. S regulací modrého světla pomůžou aplikace pro mobily a počítače, pokud potřebujete pracovat i večer. Aplikace přizpůsobí obrazovku vašeho zařízení na aktuální denní dobu a sluneční cykly podle konkrétního časového pásma. Postupně filtrují modré spektrum už v průběhu západu slunce. O krok dál je pak výměna klasických žárovek za ty bez modré a zelené složky světla. Dobře poslouží i teplé světlo ze solných lamp.


TIP : Zdroje světla, u kterých to jde, můžete přelepit speciální červenou fólií, která blokuje modré světlo. Nebo vyzkoušejte speciální lampu, která mění spektrum světla automaticky podle denní doby. 


Prostředí, vlhkost, teplota

Jako ideální teplota pro kvalitní spánek se uvádí rozmezí mezi 18 až 22 stupni. U vlhkosti vzduchu se pak snažíme držet mezi 30 až 50 %. Té docílíte zapnutím zvlhčovače, ionizátoru nebo čističky vzduchu. Pomůže i pořádně vyvětrat a pustit do ložnice vlhkost zvenčí. Kvalitu vzduchu regulují i rostliny. Jaké vybrat? Nejlépe ty, které produkují kyslík přes den i v noci. Konkrétně třeba dračinec, tchýnin jazyk nebo fíkus.


TIP : Možná pro odvážnější, ale pokud chcete vyzkoušet ještě další trik, zkuste spát bez pyžama. Guma v oblasti pasu může blokovat lymfatický systém. Nejpohodlnější pozice pro vaše orgány je pak ta na zádech nebo levém boku. Všechny ostatní polohy vnitřní orgány více zatěžují.

Překvapili jsme vám nějakým tipem na ten nejsladší spánek? Nebo jste ostřílení biohackeři, kteří mají všechny zmíněné triky osvojené? Anebo jsme vynechali nějaký, který je pro vás naprosto zásadní? Dejte nám vědět na sociálních sítích, rádi se o něj podělíme i s ostatními v téhle skvělé komunitě.

Vyzkoušejte také Flow pomocníky pro ještě lepší spánek.👇